Het weer in Rome

Dankzij de ligging bij de Middellandse Zee heeft Rome een zacht mediterraan karakter, waarbij er sprake is van warme zomers en milde winters. Omdat Rome ongeveer halverwege Itali ligt heb je hier gelukkig niet te maken met de hitte die het uiterste zuiden zo kan teisteren. Het kan in Rome warm worden, maar extreme hitte is gelukkig meer uitzondering dan regel. Binnen het klimaatsysteem van Kppen-Geiger kent Rome officieel een warm zeeklimaat (type Csa). Voor veel mensen komt dit klimaattype aardig in de buurt van een ideaal klimaat.

Rome bezienswaardigheden

Dankzij de rijke historie en de hedendaagse rol als hoofdstad van Itali barst Rome van de noemenswaardige bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Rome op een rijtje gezet:
Rome bezienswaardigheden top 10

Warme zomers

Rome kent een zomerseizoen dat bijna vier maanden lang is. De zomer begint al eind mei of begin juni en duurt tot het einde van september. In deze periode liggen de maximumtemperaturen gemiddeld tussen de 25 en 32 graden Celsius, wat gezien wordt als zomers. Met name in het begin van juni en de tweede helft van september kan het soms wat frisser zijn, maar koel is het dan nooit. De zomerperiode is in Rome ook de droogste periode van het jaar. Juli is met gemiddeld nog geen twintig millimeter neerslag per maand de droogste maand van het jaar, maar ook in juni en augustus valt er relatief weinig neerslag. Pas in de tweede helft van september neemt de kans op een regen- of onweersbui duidelijk toe. Opvallend feit voor Rome is dat er in de zomer in meer dan vijftig procent van de dagen waarop het regent, er ook sprake is van onweer. Pas in de loop van oktober neemt de hoeveelheid onweersbuien af.

De zon schijnt over het algemeen uitbundig in de zomer. Juli is met gemiddeld ruim 330 uur de zonnigste maand van het jaar. Juni en augustus mogen met tien uren zonneschijn per dag ook duidelijk zonnig genoemd worden. In totaal telt Rome bijna 2500 zonuren per jaar.

Klimaattabel Rome

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 12 C 3 C 4 uur 14 dagen 67 mm n.v.t.
februari 15 C 4 C 5 uur 13 dagen 73 mm n.v.t.
maart 16 C 5 C 5 uur 13 dagen 61 mm n.v.t.
april 18 C 8 C 7 uur 13 dagen 81 mm n.v.t.
mei 23 C 11 C 9 uur 10 dagen 53 mm n.v.t.
juni 27 C 15 C 10 uur 8 dagen 34 mm n.v.t.
juli 30 C 17 C 11 uur 5 dagen 19 mm n.v.t.
augustus 30 C 18 C 10 uur 6 dagen 37 mm n.v.t.
september 27 C 15 C 8 uur 9 dagen 73 mm n.v.t.
oktober 22 C 11 C 6 uur 12 dagen 98 mm n.v.t.
november 17 C 7 C 4 uur 15 dagen 116 mm n.v.t.
december 13 C 4 C 4 uur 14 dagen 81 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Milde winters

Dankzij de invloed van de relatief warme Middellandse Zee kent Rome milde winters. De winterperiode duurt ongeveer drie maanden: december, januari en februari. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in deze periode rond de 12-15 graden Celsius. Dit zijn temperaturen die in Nederland als lenteachtig beschouwd worden. De gemiddelde minimumtemperatuur ligt in de winter rond de 3-4 graden Celsius. Lichte nachtvorst is in de winter mogelijk in Rome. Sneeuw is echter vrij zeldzaam. Gemiddeld valt minder dan 1 procent van de jaarlijkse neerslagsom in de vorm van sneeuw en als het al een keertje sneeuwt dan blijft het meestal beperkt tot wat natte sneeuw.

Voor- en najaar in Rome

Rome kent een voorjaarsperiode doe drie maanden duurt. Vanaf maart merk je dat de zon meer gaat schijnen en dat de temperaturen omhoog gaan. Het is steeds vaker aangenaam weer en de terrasjes lonken al, mits je in de zon en uit de wind zit. April is nog een duidelijke overgangsmaand, waarbij er wat meer dagen voor kunnen komen met een regenbui. In mei is het aantal dagen met mooi weer al significant groter. Gedurende ongeveer 30 tot 50 procent van de dagen wordt de zomerse grens al bereikt. De zon begint uitbundig te schijnen en de neerslag neemt af. Hoewel mei officieel een voorjaarsmaand is, heeft deze maand eigenlijk al een redelijk zomers karakter. Als er slecht weer is in mei, dan is die kans in de eerste week van mei aanzienlijk groter dan in de laatste week van mei.

Het najaar duurt maar twee maanden. Pas eind september begint de zomer serieuze haarscheuren te vertonen. Er kunnen ineens dagen voorkomen die een meer herfstachtig karakter krijgen en de temperatuur gaat stapsgewijs naar beneden. In de maanden oktober en november, die echt het najaar vormen, wordt het duidelijk natter en minder zonnig. Deze maanden zijn gemiddeld ongeveer de helft natter dan Nederland. Die neerslag valt echter in een kleiner aantal dagen. In zowel oktober als november is de kans op grotere hoeveelheden regen binnen n etmaal groter dan in de rest van het jaar. Laat je overigens niet afschrikken door deze statistieken. Rome telt ook in het najaar ook voldoende dagen waarbij het wel aangenaam is. Zo wil het kwik in oktober nog vaak hoger liggen dan twintig graden en zijn zomerse dagen ook zeker nog mogelijk, vooral in het begin van de maand.

Beste reisperiode

De beste reisperiode voor Rome is mede afhankelijk van je reisdoel en je budget. Wil je zo goedkoop mogelijk naar Rome op vakantie dan kies je het beste voor de periode november tot en met begin april. Houd hierbij wel rekening met het feit dat het rond de katholieke feestdagen vaak duurder is om naar Rome te gaan. Dat merk je vooral in de heilige week van Pasen.

De populairste maanden om Rome te bezoeken zijn in het voorjaar de tweede helft van april en de maanden mei en juni. Juli en augustus zijn over het algemeen iets rustiger, omdat mensen dan vooral richting de kust gaan en minder geld spenderen aan stedentrips. Toch zie je dat Rome dan nog wel veel dagjesmensen trekt. De hotelprijzen liggen in juli en vooral augustus wel wat lager omdat het aantal zakenreizigers in deze maanden afneemt.

September is een drukke maand in Rome. Het aangename weer zorgt ervoor dat de bezettingsgraad van de hotels deze maand hoog liggen in Rome. Wie tijdig boekt of op het juiste moment nog een leuke lastminute deal voor Rome vindt, die hoeft in september niet significant duurder uit te zijn dan andere maanden. Wel moet je in september en ook nog in oktober rekening houden met grotere drukte bij musea en bezienswaardigheden.

Meer info over Rome

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Rome:
5x zien & doen in Rome
bijzondere plaatsen in Rome
Rome informatie
Rome nieuws & tips
Rome vakantienieuws
Rome weer & klimaat

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy