Musea in Rome

Liefhebbers van musea komen in Rome helemaal aan hun trekken. De Italiaanse stad heeft een groot arsenaal aan grote en kleinere musea die de moeite waard zijn om te bezoeken. Bekijk archeologische vondsten, moderne kunst en historische schatten in de drukbezochte musea van Rome. Voor musea zoals het Nationaal Museum van Rome en Villa Borghese is het aan te raden om vooraf te reserveren. Houd er rekening mee dat de meeste musea in Rome op maandag gesloten zijn. Een uitzondering zijn de Vaticaanse musea, die juist op zondag hun wekelijkse sluitingsdag hebben.

Rome bezienswaardigheden

Dankzij de rijke historie en de hedendaagse rol als hoofdstad van Italië barst Rome van de noemenswaardige bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Rome op een rijtje gezet:
Rome bezienswaardigheden top 10

Galleria Doria Pamphilj

In het Palazzo Doria Paphilj is een enorme waardevolle kunstcollectie gehuisvest. De gefortuneerde adellijke families Doria, Pamphili, Aldobrnadini en Della Rovere hebben samen een uitmuntende collectie bij elkaar verzameld, waarvan wij nu in dit paleis mogen genieten. De families, waarvan sommige nauwe banden met het Vaticaan onderhielden, zijn door verschillende huwelijken samengevoegd tot Doria-Pamphilj. In de Galleria Doria Pamhilj kun je werken bewonderen van onder andere Titiaan, Caravaggio, Raphael en Jan Brueghel de Oude. De oudste werken zijn afkomstig uit de zestiende eeuw. Het paleis zelf is een bezienswaardigheid op zich. De Spiegelzaal mag dan ook veelal op veel bewondering rekenen.
www.dopart.it

Capitolijnse Musea

Aan het Piazza del Campidoglio, op de top van het Capitool, zijn een aantal zeer bijzondere musea te bezoeken. Wat ooit begon met een kleine persoonlijke verzameling van paus Sixtus IV, is uitgegroeid tot een volwaardige collectie uiteenlopende voorwerpen, beelden en schilderijen die meerdere episodes van het bestaan van Rome belichten. De inmiddels beroemde collectie van het ‘Musei Capitolini’ is ondergebracht in het Palazzo dei Conservatori en Palazzo Nuevo.
http://en.museicapitolini.org

Galleria Borghese

Deze meest bekende galerie van Rome heeft uiteenlopende kunst in huis uit de vijftiende tot de achttiende eeuw. Je komt hier bekende namen en werken tegen van Titiaan, Dosso Dossi, Caravaggio en Rubens. De grondlegger voor het verzamelen van deze inmiddels imposante verzameling is kardinaal Scipione. Het prachtige twintig kamers tellende pand waarin dit kunstmuseum is gevestigd, werd gebouwd omstreeks 1633. De grootse uitbreiding van het pand heeft plaatsgevonden aan het begin van de negentiende eeuw. Vanaf 1903 is ‘Casina Borghese’ opengesteld voor publiek.

Palazzo delle Esposizione

In het neoklassieke bouwwerk aan de Via Nazionale te Rome kun je genieten van verschillende tentoonstellingen. Het Palazzo della Esposizione is dan ook beter te omschrijven als een cultureel centrum waar wisselende tentoonstellingen plaatsvinden, waar je kunt genieten van een goed kopje koffie in het café en waar je informatieve en artistieke films kunt bekijken in de bioscoop.
http://english.palazzoesposizioni.it

Museo d’Arte Contemporanea Roma - MACRO

In dit museum van hedendaagse kunst kun je werken tegenkomen van kunstenaars als Domenico Bianchi, Pino Pascali, Enzo Cucchi en Luigi Ontani. Het museum is gevestigd in twee panden, te noemen een oud slachthuis aan de Piazza Oranzio Giustiniani en een voormalige brouwerij aan de Via Nizza. Regelmatig zijn er in het MACRO museum experimentele projecten te bezoeken, waarbij het museum actief betrokken is.
www.museomacro.org

Galleria Nazionale d’Arte Moderna - GNAM

Al in 1883 werd de kunstgalerie ‘Galleria Nazionale d’Arte Moderna’ opgericht om mensen op een aangename manier kennis te laten maken met moderne en hedendaagse kunst. Verdeeld over de 75 kamers van het historische bouwwerk waarin het museum zich gevestigd heeft, kun je veelal neoklassieke schilderijen bewonderen. Ook het renaissance tijdperk en het Oude Rome komen regelmatig in de kunstwerken terug. Kinderen kunnen op een leuke en speelse manier het museum ontdekken. Bij de entree kunnen ze je er meer over vertellen.
www.gnam.beniculturali.it

Galleria Communale d’Arte Moderna

Het zeventiende eeuwse pand aan de Via Francesco Crispi, fungeert sinds 1883 als museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het voormalige klooster is sindsdien gevuld met werken als ‘Ritratto di donna van Corinna Modigliani, sculpturen van Aturo Dazzi en beeldhouwkunst van Ettore Ximenes.
www.galleriaartemodernaroma.it

Galleria Nazionale d’Arte Antica

Barberini Palace aan de Via della Quattro Fontane te Rome is gevuld met zeer bijzondere en antieke schilderijen, waaronder Raphael’s portret ‘La Fornarina’ uit 1518. Een andere vestiging van de ‘Galleria Nazionale d’Arte Antica’ is gevestigd in het Palazzo Corsini. Op de eerste verdieping tref je een collectie kunstwerken waarvan de meeste gedoneerd zijn door de welgestelde familie Corsini. Onder de werken bevinden zich stukken van kunstenaars als Caravaggio, Guido Reni en Peter Paul Rubens.
http://galleriabarberini.beniculturali.it

Vaticaanse Musea

Binnen de muren van Vaticaanstad zijn enkele musea en bouwwerken te bezoeken. De onafhankelijke staat staat immers bekend om zijn vele kunstschatten en rijkdom die tijdens de vele eeuwen zijn vergaard. Je kunt er een sculpturen museum bezoeken ‘Museo Pio-Clementino’. Hier tref je veelal Griekse en Romeinse beeldhouwkunst. In ‘Museo Chiaramonti zijn standbeelden, schilderijen en sarcofagen te bewonderen. In het Vaticaan Historisch Museum ‘Museo storico Vaticano’ laat je kennismaken met de vele pausen die door de eeuwen heen het Vaticaan hebben bestuurd.
www.museivaticani.va

MAXXI

Het Museo Nazionale delle Arti del XXI secolo is een nationaal museum van hedendaagse kunst en architectuur. Als initiatief van het Italiaanse ministerie van cultureel erfgoed wordt er getracht om creatievelingen te enthousiasmeren voor kunst en cultuur. Regelmatig worden er wedstrijden uitgeschreven waarbij de resultaten tentoon worden gesteld. Onder de permanente collecties tref je werken van Francesco Clemente, Marlene Dumas en Alighiero Boetti. Het museum is verdeeld tussen MAXXI architectuur en MAXXI kunst.
www.fondazionemaxxi.it

Museo Nationale Romano

Verdeeld over meerdere gebouwen in de stad Rome, kun je genieten van een uitmuntende verzameling archeologisch materiaal. Het nationaal Romeins museum van Rome heeft heel wat in huis om grote delen uit de geschiedenis te tonen middels voorwerpen die zijn opgegraven tijdens de vele expedities. De verschillende vestigingen zijn: Palazzo Massimo alle Terme, Palazzo Altemps, Crypta Balbi en de Thermen van Diocletianus.

Musei Capitolini Centrale Montemartini

Op één van de mooiste plekken in Rome, op de top van het Capitool, zijn een aantal prachtige bouwwerken te bewonderen. Zo ook de Capitolijnse Musea die verdeeld zijn over vier gebouwen. Dit zijn het Palazzo Senatorio, Palazzo dei Conservatori, Palazzo Nuovo en Palazzo Caffarelli-Clementino. De musea laten je genieten van een collectie kunst die verschillende periodes uit de geschiedenis beslaan. Denk hierbij aan borstbeelden, standbeelden, mozaïeken, meubels en fresco’s.
http://en.centralemontemartini.org

Palazzo Barberini

Als onderdeel van de ‘Galleria Nazionale d’Arte Antica’ trekt dit paleis dagelijks duizenden bezoekers. Behalve een prachtig gebouw, kun je hier ook genieten van artistieke historische kunst. Onder de meesterwerken bevinden zich werken van Bartolomeo Veneto, Canaletto, Raffaello, Titiaan, Caravaggio en Giulio Romano.
http://galleriabarberini.beniculturali.it

Museo della Cività Romana

Het leven rondom de oude romeinse beschaving tot de vierde eeuw staat centraal in dit museum. Doormiddel van reproducties, originele voorwerpen en maquettes krijg je een duidelijk beeld van die tijd en kun je zelf bepalen wat er allemaal veranderd is.
www.museociviltaromana.it

ViGaMus

Vooral de jeugd zal een bezoek aan dit ‘video game’ museum wel waarderen. Het is immers een heerlijke afwisseling tussen de geschiedenisrijke musea van de stad. In het ViGaMus word je meegenomen door de geschiedenis van de videogames. Het begint met een experiment van William Higinbotham, waarmee je op de computer kon tennissen. En de beleving van de wereld van de videogames loopt door tot het heden waarin we levensechte games kunnen beleven zoals Rockstar Games die ontwikkeld.
www.vigamus.com

Galleria Corsini

Evenals Palazzo Barberini is Galleria Corsini ook onderdeel van de ‘Galleria Nazionale d’Arte Antica’. Behalve historische kunst kun je hier ook het voormalige appartement bezoeken van de koningin Christina van Zweden. Veel van de schilderijen in Galleria Corsini zijn afkomstig uit de achttiende eeuw. Eén van de mooiste werken van het museum is ‘Judith’ van Giambattista Piazetta.
http://galleriacorsini.beniculturali.it

Villa Farnesina

In de wijk Trastevere te Rome staat Villa Farnesina waarvan men omstreeks 1506 begon met de bouw. Als stedelijk paleis voor de penningmeester van paus Julius II en diens maîtresse, werden er kosten noch moeite bespaard om het ontwerp van Baldassare Peruzzi te verwezenlijken. Tegenwoordig is de villa opengesteld voor publiek en kun je wandelen door de verschillende kamers en zelfs de Loggia di Psiche waar de beroemde schilder Raphael aan heeft gewerkt bezoeken.
www.villafarnesina.it/?lang=en

Museo dei Cappuccini

In de kerk ‘Santa Maria della Concezione die Cappuccini’ aan de Via Veneto, is een museum gevestigd over de kapucijner monniken. De crypte onder de kerk bevat zo’n vierduizend monniken die er begraven zijn. Als decoratie zijn verschillende menselijke botten en schedels gebruikt. Hierdoor is het niet voor iedereen een prettig museum om te bezoeken.
www.cappucciniviaveneto.it/il_museo_3.html

Castel Sant’angelo

Het ronde bouwwerk in Parco Adriano is ook wel bekend als Mausoleum van Hadrianus. Hijzelf gaf opdracht voor zijn toekomstige graf aan de rechter oever van de Tiber. Vervolgens heeft het door de eeuwen heen verschillende functies vervuld, zoals die als fort, kasteel, gevangenis en tegenwoordig als museum. Het museum biedt uiteenlopende kunstcollecties, tijdelijke tentoonstellingen en de mogelijkheid tot het bezoeken van verschillende kamers.
www.castelsantangelo.com

Ara Pacis Museum

Dit vrij nieuwe museum in Rome opende omstreeks 2006 haar deuren. Het Ara Pacis Museum wordt vooral bezocht om het eeuwenoude altaar waar offers werden gebracht voor de Romeinse godin Pax, godin van de vrede. Het monument werd opgedragen aan keizer en vredestichter Augustus, omdat hij een einde maakte aan de burgeroorlogen.
www.arapacis.it

Palazzo Colonna

Het particuliere paleis Palazzo Colonna werd in vijf eeuwen gebouwd. Hierdoor zijn er meerdere bouwstijlen te bespeuren en is de inrichting niet overal gelijk. Door de eeuwen heen hebben er heel wat invloedrijke personen gewoond, zoals paus Martinus V, Philip I en kardinaal Girolamo.
Elke zaterdag zijn de deuren geopend voor publiek.
www.galleriacolonna.it/en/palazzo-colonna/

Keats-Shelley House

Direct naast de Spaanse Trappen van Rome kun je het huis van de romantische dichters John Keats en Percy Bysshe Shelley bezoeken. Hun gedichten werden vooral gewaardeerd na hun overlijden. Veel van hun schrijfwerk is dan ook terug te vinden in poëzie, toneelstukken en in de literatuur. In het huis van Keats-Shelley kun je een bibliotheek en verschillende kamers bezoeken waar je veel over en van hen tegenkomt.
www.keats-shelley-house.org

Museo Barracco

In dit museum is een behoorlijke indrukwekkende verzameling kunst te zien van Giovanni Barracco. Deze verwoede verzamelaar heeft uiteindelijk zijn collectie geschonken aan de stad Rome in het jaar 1902. Sindsdien kun je aan de Corso Vittorio Emanuele genieten van oude sculpturen uit de Egyptische en Griekse kunst.
www.museobarracco.it

Museo Civico di Zoologia

In de parkachtige omgeving van Villa Borghese en direct naast de dierentuin is het natuurhistorisch museum van Rome gelegen. Het museum heeft veel aanzien voor wat betreft zijn collectie. Je kunst er namelijk zo’n vijf miljoen exemplaren van weekdieren, vogels, zoogdieren, insecten en fossielen bewonderen. Daarnaast zijn er ook nog de zoölogische collecties van Conte Arrigoni degli Oddi, de Italiaanse Ornitholoog, te bezoeken.
www.museodizoologia.it

Museo Nazionale di Palazzo Venezia

Binnen de muren van het Palazzo di Venezia aan het gelijknamige plein van Rome, is tevens een nationaal museum te bezoeken. Daar waar ooit kardinalen woonden kun je nu verschillende voorwerpen en kunst uit de geschiedenis bewonderen.
http://museopalazzovenezia.beniculturali.it

Museo del Risorgimento

Het enorme monument van Victor Emanuel II heeft ook een museum. Behalve tijdelijke tentoonstellingen kun je hier allerlei documenten bekijken die van belang zijn als informatiebron voor de periode van de achttiende eeuw tot en met de Eerste Wereldoorlog. De kaarten, enveloppen, manuscripten, dagboeken en rapporten zijn doormiddel van schenkingen en aankopen uitgegroeid tot een behoorlijk imposant archief. Daarnaast kun je er wapens, kleding, schilderijen en andere voorwerpen bewonderen.
www.risorgimento.it

Nationaal Etruskische Museum

Liefhebbers van Griekse keramiek, vazen, bronzen beelden en andere Etruskische kunst mogen dit museum zeker niet overslaan. Het ‘Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia’ is gevestigd in een zestiende eeuws voormalig zomerverblijf van paus Julius III.
www.villagiulia.beniculturali.it

Museo Nazionale delle Paste Alimentari

De stad Rome heeft zijn eigen pasta museum. Aan de Via Flaminia kun je alles leren omtrent het maken van verse pasta. Het eten van de Italianen is cultureel erfgoed. Alles moet vers en op de juiste manier bereid worden. Het museum gaat in op de snijtechniek, het rollen en niet onbelangrijk, de selectie van verse ingrediënten.
www.museodellapasta.it

Torlonia Museum

In de prachtige omgeving van Villa Torlonia kun je behalve heerlijk wandelen ook het huis zelf bezoeken. Het Torlonia Museum heeft namelijk een behoorlijke grote collectie beelden en sarcofagen uit het Romeinse Rijk tentoongesteld. De villa behoorde tussen 1925 en 1943 toe aan Mussolini, de Italiaanse politicus
www.museivillatorlonia.it

Andere bezienswaardigheden

Deze pagina beperkt zich tot de musea die de stad Rome telt. Andere bezienswaardigheden van Rome zijn terug te vinden op de pagina bezienswaardigheden.

Roma Pass

De Roma Pass is er speciaal voor toeristen. Het is een pas die je gedurende drie kalenderdagen recht geeft op gratis openbaar vervoer (bus, metro en spoorlijnen tussen Roma Lido, Roma Flaminio, Piazza del Popolo-Viterbo, Roma-Giardinetti) en toegang tot twee musea of bezienswaardigheden, die je kunt kiezen uit onderstaande lijst Bij veel andere musea krijg je vervolgens korting op de entreeprijs. Naast het gratis openbaar vervoer en toegang, ontvang je ook een handige kaart van Rome en een Rome gids waar de deelnemende musea en bezienswaardigheden in vermeld staan.


Inbegrepen is twee keer entree, waarbij je kunt kiezen uit deze musea en bezienswaardigheden (onder voorbehoud van wijzigingen):
Museum Capitolini - Centrale Montemartini - Mercati di Traiano – Museo dei Fori - Nationaal Museum van Rome – Palazzo - Museo di Roma in Trastevere - MACRO Museo d’Arte Contemporanea - MACRO Testaccio - MACRO Museo d’Arte Contemporanea + Macro Testaccio - Museo di Scultura Antica Giovanni Barracco - Musei di Villa Torlonia - Casina delle Civette - Musei di Villa Torlonia - Casino Nobile - Musei di Villa Torlonia - Casina delle Civette + Casino Nobile - Museo Pietro Canonica a Villa Borghese - Museo della Civiltà Romana - Planetario e Museo Astronomico - Museo delle Mura - Museo dell'Ara Pacis - Museo Carlo Bilotti - Aranciera di Villa Borghese - Museo Civico di Zoologia - Villa, Circo di Massenzio e Mausoleo di Romolo - Galleria Comunale d'Arte Moderna - Museo della Repubblica Romana e della memoria Garibaldina - Anfiteatro Flavio - Colosseo, Foro Romano e Palatino - Thermen van Caracalla - Villa of Quintili - Musei Cecilia Metella - MNR - Terme di Diocleziano - Crypta Balbi - Palazzo Altemps - Palazzo Massimo - Museo e Galleria Borghese (booking required) - Galleria Nazionale d'Arte Antica di Palazzo Barberini - Galleria Nazionale d'Arte Antica di Palazzo Corsini - Galleria Nazionale d'Arte Moderna e Contemporanea GNAM - Galleria Spada - Museo Nazionale d'Arte Orientale - Museo Nazionale degli Strumenti Musicali - Museo Nazionale del Palazzo di Venezia - Museo Nazionale dell'Alto Medioevo - Museo Nazionale delle Arti e Tradizioni Popolar - Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo - Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia - Museo Nazionale Preistorico ed Etnografico "Luigi Pigorini" - MAXII - Museo Nazionale delle Arti del XXI secolo - Palazzo Valentini - Archaeological area of the Domus Romane - Scavi di Ostia Antica

Meer info over Rome

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Rome:
5x zien & doen in Rome
bijzondere plaatsen in Rome
Rome informatie
Rome nieuws & tips
Rome vakantienieuws
Rome weer & klimaat

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy